Use of the input-output model for environmental footprint analysis in food production
Workshop bude zaměřen na představení nových metod v ekonomických analýzách v souvislosti s probíhajícími změnami globálního prostředí, a sice metod v oblasti aplikace input-output analýzy s environmentálním rozšířením. V rámci workshopu bude představena metodika výpočtu environmentální náročnosti v systému výroby potravin. Jako indikátor intenzity se používá množství emisí skleníkových plynů na jednotku hrubého domácího produktu, který kombinuje environmentální a ekonomické aspekty. Na základě výše uvedené metodiky budou plně srovnatelné ukazatele emisní náročnosti systému výroby potravin spočítané pro všechny země EU. Dále budou odhadnuty dílčí výsledky emisních intenzit v jednotlivých fázích výroby potravin. Na základě těchto výsledků je možné identifikovat hotspoty ekologické zátěže, které se mohou vyskytovat v kterékoli fázi výroby potravin.
Termín konání: | 13. 6. 2022 10:00 - 11:30 |
Místo konání: | PEF E155 |
Jazyk: | Angličtina |
Moderátor: | prof. Ing. Lukáš Čechura, Ph.D. - Katedra ekonomiky PEF, ČZU v Praze |
Přednášející: | Ing. Bartłomiej Bajan, Ph.D. (vědecko-výzkumný pracovník post-dok) - KE, PEF, ČZU v Praze |
Pořádající útvar: | Katedra ekonomiky, PEF, ČZU v Praze |
Bližší informace: | kuzmenko@pef.czu.cz |
Určeno pro: | Studenty doktorských/magisterských studijních programů i odbornou veřejnost |
Workshop je organizován v rámci výzkumného projektu (reg. č.: CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_053/0016979) Podpora rozvoje mezinárodních mobilit výzkumných, technických a administrativních pracovníků ČZU v Praze - fáze II (PROMO II).
Výsledky výzkumu jsou součástí řešení projektu QK1920398 Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025 ZEMĚ financováného MZ ČR, NAZV.