Provozně ekonomická fakulta uspořádala krátký program pro studenty naší partnerské univerzity University of Szeged. Studenti, podpoření grantem programu CEEPUS, přijeli na tři dny do Prahy, aby prohloubili své znalosti o udržitelném potravinářství. Pracovníci Katedry ekonomiky připravili program, který obsahoval představení ČZU a PEF a orientační hru po kampusu, prezentující udržitelná řešení Suchdolského kampusu.
Odborný program zahrnoval představení typických maďarských produktů a jejich srovnání s českými ekvivalenty. Hlavní zaměření programu však spočívalo v diskusi o FairTrade produktech. Jak se ukázalo, i maďarští studenti potravinářství nemají jasnou představu o certifikaci FairTrade, o typech certifikovaných produktů, a o tom, jak program podporuje komunity v rozvojových zemích a přispívá k udržitelnosti odvětví.
Studenti měli za úkol navštívit obchod s Fair Trade produkty, zakoupit je a porovnat s produkty běžně prodávanými v obchodních řetězcích (s ohledem na kvalitu, vlastnosti, cenu, osobní užitek atd.). Kromě toho mohli studenti navštívit laboratorní pivovar na CZU a zúčastnit se exkurze do Pivovaru Staropramen.
I přes mnohokrát opakovaný formát této akce se pracovníkům KE podařilo inovovat program tak, aby byl vzdělávací a vzrušující. Jsme poctěni, že můžeme tyto aktivity pořádat s podporou Domu zahraniční spolupráce a doufáme, že budeme moci s těmito aktivitami pokračovat.
Pavel Kotyza, Karel Tomšík