Návštěva maďarských studentů se zaměřením na udržitelné potravinářství

Provozně ekonomická fakulta uspořádala krátký program pro studenty naší partnerské univerzity University of Szeged. Studenti, podpoření grantem programu CEEPUS, přijeli na tři dny do Prahy, aby prohloubili své znalosti o udržitelném potravinářství. Pracovníci Katedry ekonomiky připravili program, který obsahoval představení ČZU a PEF a orientační hru po kampusu, prezentující udržitelná řešení Suchdolského kampusu.

Odborný program zahrnoval představení typických maďarských produktů a jejich srovnání s českými ekvivalenty. Hlavní zaměření programu však spočívalo v diskusi o FairTrade produktech. Jak se ukázalo, i maďarští studenti potravinářství nemají jasnou představu o certifikaci FairTrade, o typech certifikovaných produktů, a o tom, jak program podporuje komunity v rozvojových zemích a přispívá k udržitelnosti odvětví.

Studenti měli za úkol navštívit obchod s Fair Trade produkty, zakoupit je a porovnat s produkty běžně prodávanými v obchodních řetězcích (s ohledem na kvalitu, vlastnosti, cenu, osobní užitek atd.). Kromě toho mohli studenti navštívit laboratorní pivovar na CZU a zúčastnit se exkurze do Pivovaru Staropramen.

I přes mnohokrát opakovaný formát této akce se pracovníkům KE podařilo inovovat program tak, aby byl vzdělávací a vzrušující. Jsme poctěni, že můžeme tyto aktivity pořádat s podporou Domu zahraniční spolupráce a doufáme, že budeme moci s těmito aktivitami pokračovat.

Pavel Kotyza, Karel Tomšík

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.