Název projektu: Model transparence cen v potravinové vertikále – vepřové maso
Odborný garant PEF: prof. Ing. Luboš Smutka, Ph.D.
Rozpočet (ČZU): 5.032.952,- Kč
Rozpočet (PEF): 5.032.952,- Kč
Doba řešení: 2018 – 2021
Poskytovatel: TAČR
Agenturní č. projektu: TACR1704002
Kontaktní osoba: prof. Ing. Luboš Smutka, Ph.D.
www stránky: https://cevema.pef.czu.cz/
Podmínky na trhu s vepřovým masem jsou svým charakterem velmi nejisté. Nerovné dotační podmínky na trhu EU společně s postupnou internacionalizací trhu způsobují výrazné cenové distorze, které negativně ovlivňují ekonomiku chovu prasat. Velmi obtížná predikovatelnost situace a vývoje cen již v minulosti odradila řadu chovatelů prasat od jejich snahy „dělat“ byznys v tomto tradičním odvětví. V důsledku ne zcela ideálních podmínek panujících na trhu poklesla soběstačnost ČR v produkci vepřového masa pod 50 %. Cílem navrženého projektu je poskytnout účinný nástroj pro potřeby zemědělců, který by jim pomohl efektivně se orientovat v tržním prostředí. Nástroj, který umožní zemědělcům reagovat na změny prostředí a tím pádem zvýšit i jejich konkurenceschopnost a udržitelnost celého odvětví.